• Jacuzzi installatie

  Referenties Sunspa

Levering & installatie

Bij het installeren van uw spa bubbelbad heeft u de keuze tussen: Zelf doen of laten doen. Voor beide opties geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Het bevordert niet alleen een veilige en goede installatie maar daarnaast kunt u ook behoorlijk besparen op de installatie kosten als u sommige zaken zelf aanpakt. Denk hierbij aan het verstevigen van de ondergrond, een extra stopcontact aanleggen etc. Beschikt u niet over de kennis of heeft u geen tijd om de installatie zelf te verzorgen, dan kunt u de installatie van uw spa ook over laten aan onze ervaren en deskundige monteurs. Hieronder vindt u meer informatie over het installeren van uw spa bubbelbad.

Voorafgaand aan de installatie van de spa

Voordat u uw spa bubbelbad installeert of laat installeren is het van belang de volgende punten te bepalen / te regelen:

 • Vooraf bepalen waar u uw spa wilt plaatsen (binnen of buiten).
 • Zorgen voor een vlakke, stevige ondergrond.
 • Zorgen voor een goede elektriciteitsaansluiting.
 • Zorgen voor een watertappunt voor het vullen van het bad.

jacuzzi binnen plaatsen

Een jacuzzi of spa bubbelbad is ontworpen voor buitengebruik. Echter is het ook mogelijk om uw spa binnenshuis te plaatsen. Hierbij moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan;

 • Er is voldoende ruimte om de spa naar binnen te transporteren. De afmetingen van een spa laten dit niet altijd toe (gemiddelde maten zijn 220 x 215 x 95 cm). Een spa bestaat uit één geheel en kan niet in delen uit elkaar worden gehaald. Daarnaast past een spa bubbelbad niet door een standaard deuropening.
 • De ondergrond / vloer is vlak en stevig. Het gewicht van een met water gevulde spa en gebruikers ligt, afhankelijk van het type, tussen de 1000 en 2500 kg.
 • Er zijn voldoende ventilatiemogelijkheden. Een ander extra punt van aandacht is de ventilatie. Tijdens het gebruik van de spa ontstaat een hoge luchtvochtigheid. Er dienen daarom voldoende ventilatiemogelijkheden aanwezig te zijn.

Spa buiten plaatsen

In 90 % van de tijd worden spa’s buiten geplaatst. Dit wil niet zeggen dat u uw bad alleen in de warmere maanden kunt gebruiken. De spa bubbelbaden van Sunspa Benelux zijn niet seizoensgebonden en kunnen het gehele jaar door gebruikt worden. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de therapeutische effecten van een spa het grootst zijn wanneer de buitentemperaturen aanzienlijk lager zijn dan de temperatuur van het water. Houdt bij het buiten plaatsen van het bad wel rekening met de volgende punten:

Plaats de spa dicht bij het huis, bij koud weer is het niet prettig om ver te lopen.

 • Het is beter om het bad niet onder bomen te plaatsen, bladeren en vogels bezorgen extra werk als het gaat om het schoon houden van uw spa.
 • Een windscherm of afdak verminderen de blootstelling aan weer en wind en drukken de exploitatie- en onderhoudskosten aanzienlijk maar probeer in gedachten te houden dat een goed uitzicht het baden aangenamer en relaxer maakt. Houd ook rekening met de gewenste privacy.

Spa inbouwen

Voor spa’s die in een bodem of een grondplaat verzonken worden, moet de installatie zodanig plaatsvinden dat er op enige manier toegang is tot de uitrusting voor onderhoud en servicedoeleinden. Hiervoor zijn speciaal deuren / luiken / panelen aangebracht in de zijwanden van de spa. Houd deze daarom altijd vrij en gemakkelijk bereikbaar.

Bereikbaarheid locatie

Denk aan de afmetingen van een spa (gemiddelde maten 220 x 215 x 95 cm). Zoals gezegd bestaat de spa uit één geheel en kan niet in delen uit elkaar worden gehaald. Een spa past dus niet door een standaard deuropening.

Is de locatie over de grond gemakkelijk bereikbaar en de toegang via de tuinpoort en / of de deuren ruim genoeg, dan is het plaatsen van de spa geen enkel probleem.

Wanneer de spa over het huis getild moet worden, houd dan rekening met de reikwijdte van de kraan (30 meter afstand, horizontaal tussen de kraan en de locatie). Maak gebruik van een stevige trekkar voor de wat langere afstanden. Afhankelijk van het type varieert het leeg gewicht van een spa bubbelbad tussen de 200 en 350 kg.

De ondergrond

Wegens het gecombineerde gewicht, water en gebruikers in de spa is het uitermate belangrijk dat de ondergrond waarop het bad rust effen, vlak en genivelleerd en geschikt is om dit gewicht op uniforme wijze te dragen.

Voorkom verzakkingen of verplaatsing van de ondergrond gedurende de volledige periode dat de spa geïnstalleerd is. Een goed aangelegde betegelde vloer voldoet. Een houten vlonder is minder daar deze eventuele trillingen van het bad kan versterken. Helemaal ideaal is een gestorte of een gewapend betonnen plaat met een minimum dikte van 10 cm. Zorg ervoor dat het oppervlak rondom de spa niet al te glibberig is als er water over de rand vloeit.

Aansluiting elektriciteit

Voor uw veiligheid en ter voorkoming van enige overbelasting op uw elektriciteitsnet, dient u de spa altijd aan te sluiten op twee apart geaarde groepen voorzien van zekeringen van 16 of 20 amp. of één groep van 25 amp. Het bad kan op sommige momenten veel stroom vragen. Denk hierbij bijv. aan het gelijktijdig inschakelen van alle jets, de waterval, de ozonator, de airblower en de verwarming.

De stroomverseisten zijn per bad verschillend. Wij voorzien u vooraf van alle benodigde informatie. Het dient aanbeveling om de grotere spa’s aan te sluiten op krachtstroom. Meer info hierover vindt u hier. De stroomkabel moet direct vanuit de meterkast lopen tot op de plaats waar de spa komt te staan (plus 5 meter extra om de kabel aan één van de zijkanten naar binnen te voeren) Het dient aanbeveling om op een afstand van twee meter van de spa een waterdichte schakelaar te plaatsen zodat u ten alle tijden de stroom naar de spa kunt uitzetten.

Let op: in alle gevallen moet de stoomvoorziening voorzien zijn van een neutraal en een aarde met een aardlek van 0,03 (snelle aardlek), in sommige gemeentes (vooral in België) voldoet het stroomnet niet aan deze vereisten. Informeer voor de zekerheid bij uw stroomleverancier of de stroom voldoet aan de stroomvereisten voor uw spa bubbelbad.

Opmerking: Wees voorzichtig met stroom, neem hierbij geen enkel risico. Heeft u niet voldoende kennis van zaken, laat de elektriciteit dan installeren door een bevoegd elektricien of door één van onze ervaren monteurs.

Het vullen met water en de afwatering

Het is niet noodzakelijk en eerder af te raden om een vast watertappunt bij de spa aan te leggen. Een buitenwaterleiding beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig. Het is veel gemakkelijker en goedkoper om de spa met een tuinslang te vullen.

Bij normaal gebruik door 2 personen is het aanbevolen uw spa om de 60 dagen te ledigen en te reinigen. Onafhankelijk van uw eigen waterbehandeling is het toch het beste om het water zeker elke drie maanden te vervangen. Is het water echter minimaal vervuild, laat dan 1/3 deel van het water weglopen en vul de spa vervolgens bij met schoon leidingwater. De kosten voor het water liggen tussen de € 1,70 en € 2,40 afhankelijk van de inhoud van uw spa bubbelbad.

Installeer het bad zodanig dat wanneer u de spa laat leeglopen, het water ongehinderd weg kan lopen. Sluit eventueel een slang aan op de afvoer onderaan het bad dan kunt u het water gemakkelijker verdelen.

Sunspa Service Nederland

Zoals gezegd kunt u er ook voor kiezen om de installatie van uw buitenspa te laten uitvoeren door iemand anders. Hiervoor heeft Sunspa Benelux een eigen installatie- en montageteam, Sunspa Service Nederland.

Sunspa Service Nederland beschikt over jarenlange ervaring op het gebied van transport en installatie van spa’s.

Daarnaast draagt Sunspa Service Nederland ook zorg voor eventuele storingen. Zo bent u verzekerd van een professionele afhandeling.