Voorbereiding

Bij het installeren van uw jacuzzi heeft u de keuze tussen: Zelf doen of laten doen. Voor beide opties geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is en dat het een veilige en goede installatie bevordert. Denk hierbij aan het verstevigen van de ondergrond waarop de jacuzzi komt te staan en de toegankelijkheid van deze plaats.

De jacuzzi wordt vervoerd op een platte kar met luchtbanden van zo’n 25 cm hoog. De stroomkabel dient direct vanuit de meterkast te lopen tot op de plaats waar de jacuzzi  komt te staan.

Houd er rekening mee dat er tenminste 4 meter extra kabel nodig is zodat deze aan de juiste zijkant van de jacuzzi naar binnen gevoerd kan worden. Hieronder vindt u meer informatie over het installeren van uw jacuzzi.

jacuzzi met kraan

Voordat u uw jacuzzi installeert of laat installeren is het van belang de volgende punten te bepalen / te regelen:

  • Vooraf bepalen waar u uw spa wilt plaatsen (binnen of buiten).
  • Zorgen voor een vlakke, stevige ondergrond.
  • Zorgen voor een goede elektriciteitsaansluiting (direct vanuit de meterkast).
  • Zorgen voor een watertappunt voor het vullen van het bad.

Hieronder vindt u meer informatie met betrekking tot de voorbereiding van de komst van uw jacuzzi.

Een jacuzzi of spa bubbelbad is ontworpen voor buitengebruik. Echter is het ook mogelijk om uw spa binnenshuis te plaatsen. Hierbij moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan;

  • Er is voldoende ruimte om de spa naar binnen te transporteren. De afmetingen van een spa laten dit niet altijd toe (gemiddelde maten zijn 220 x 215 x 95 cm). Een spa bestaat uit één geheel en kan niet in delen uit elkaar worden gehaald. Daarnaast past een spa bubbelbad niet door een standaard deuropening.
  • De ondergrond / vloer is vlak en stevig. Het gewicht van een met water gevulde spa en gebruikers ligt, afhankelijk van het type, tussen de 1000 en 2500 kg.
  • Er zijn voldoende ventilatiemogelijkheden. Een ander extra punt van aandacht is de ventilatie. Tijdens het gebruik van de spa ontstaat een hoge luchtvochtigheid. Er dienen daarom voldoende ventilatiemogelijkheden aanwezig te zijn.

In 90 % van de tijd worden jacuzzi’s buiten geplaatst. Dit wil niet zeggen dat u uw jacuzzi alleen in de warmere maanden kunt gebruiken. De jacuzzi’s van Sunspa Benelux zijn niet seizoensgebonden en kunnen het gehele jaar door gebruikt worden. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de therapeutische effecten van een jacuzzi het grootst zijn wanneer de buitentemperaturen aanzienlijk lager zijn dan de temperatuur van het water. Houdt bij het buiten plaatsen van de jacuzzi wel rekening met de volgende punten:

Plaats de jacuzzi indien mogelijk dicht bij het huis, bij koud weer is het niet prettig om ver te lopen.

  • Het is aan te raden om de jacuzzi niet recht onder bomen te plaatsen. Dit omdat bladeren en vogels u veel extra werk kunnen bezorgen als het gaat om het schoon houden van uw jacuzzi.
  • Een windscherm of afdak verminderen de blootstelling aan weer en wind en drukken de exploitatie- en onderhoudskosten aanzienlijk. Probeer bij het plaatsen van de jacuzzi ook te letten op het uitzicht dat u heeft. Houd ook rekening met de gewenste privacy.

Voor jacuzzi’s die in een bodem of een grondplaat verzonken worden, moet de installatie zodanig plaatsvinden dat er op enige manier toegang is tot de uitrusting voor onderhoud en servicedoeleinden. Vaak wordt er gewerkt met een constructie waarbij de panelen/vloerdelen verwijderd kunnen worden. Hiervoor zijn speciaal deuren / luiken / panelen aangebracht in de zijwanden van de jacuzzi. Houd deze daarom altijd vrij en gemakkelijk bereikbaar. Houd rekening met een minimale vrije ruimte rondom de gehele jacuzzi van 60 cm. Indien u hierover aanvullende informatie wenst dan helpen we u graag verder. Hiervoor kunt u contact opnemen met de gewenste showroom.

Denk aan de afmetingen van een jacuzzi (gemiddelde maten 220 x 215 x 95 cm). Zoals gezegd bestaat de jacuzzi uit één geheel en kan niet in delen uit elkaar worden gehaald. Een jacuzzi past dus niet door een standaard deuropening.

Is de locatie over de grond gemakkelijk bereikbaar en de toegang via de tuinpoort en / of de deuren ruim genoeg, dan is het plaatsen van de spa geen enkel probleem.

Wanneer de jacuzzi over het huis getild moet worden, houd dan rekening met de reikwijdte van de kraan (30 meter afstand, horizontaal tussen de kraan en de locatie). Maak gebruik van een stevige trekkar voor de wat langere afstanden. Afhankelijk van het type varieert het leeg gewicht van een jacuzzi tussen de 200 en 350 kg.

Wegens het gecombineerde gewicht, water en gebruikers in de jacuzzi is het uitermate belangrijk dat de ondergrond waarop het bad rust effen, vlak en genivelleerd en geschikt is om dit gewicht op uniforme wijze te dragen.

Voorkom verzakkingen of verplaatsing van de ondergrond gedurende de volledige periode dat de jacuzzi geïnstalleerd is. Een goed aangelegde betegelde vloer voldoet. Een houten vlonder is minder daar deze eventuele trillingen van het bad kan versterken. Helemaal ideaal is een gestorte of een gewapend betonnen plaat met een minimum dikte van 10 cm. Zorg ervoor dat het oppervlak rondom de jacuzzi niet al te glibberig is als er water over de rand vloeit.

Voor uw veiligheid en ter voorkoming van enige overbelasting op uw elektriciteitsnet, dient u de jacuzzi altijd aan te sluiten op twee apart geaarde groepen voorzien van zekeringen van 16 of 20 amp. of één groep van 25 amp. Het bad kan op sommige momenten veel stroom vragen. Denk hierbij bijv. aan het gelijktijdig inschakelen van alle jets, de waterval, de ozonator, de airblower en de verwarming.

De stroomverseisten zijn per bad verschillend. Wij voorzien u vooraf van alle benodigde informatie. Het dient aanbeveling om de grotere jacuzzi’s aan te sluiten op krachtstroom. Meer info hierover vindt u hier. De stroomkabel moet direct vanuit de meterkast lopen tot op de plaats waar de jacuzzi komt te staan (plus 4 meter extra om de kabel aan één van de zijkanten naar binnen te voeren) Het dient aanbeveling om op een afstand van twee meter van de jacuzzi een waterdichte schakelaar te plaatsen zodat u ten alle tijden de stroom naar de jacuzzi kunt uitzetten.

Let op: in alle gevallen moet de stoomvoorziening voorzien zijn van een neutraal en een aarde met een aardlek van 0,03 (snelle aardlek), in sommige gemeentes (vooral in België) voldoet het stroomnet niet aan deze vereisten. Informeer voor de zekerheid bij uw stroomleverancier of de stroom voldoet aan de stroomvereisten voor uw jacuzzi.

Opmerking: Wees voorzichtig met stroom, neem hierbij geen enkel risico. Heeft u niet voldoende kennis van zaken, laat de elektriciteit dan installeren door een bevoegd elektricien of door één van onze ervaren monteurs.

Het is niet noodzakelijk en eerder af te raden om een vast watertappunt bij de jacuzzi aan te leggen. Een buitenwaterleiding beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig. Het is veel gemakkelijker en goedkoper om de spa met een tuinslang te vullen.

Bij normaal gebruik door 2 personen is het aanbevolen uw jacuzzi om de 90 dagen te ledigen en te reinigen. Is het water echter minimaal vervuild, laat dan 1/3 deel van het water weglopen en vul de spa vervolgens bij met schoon leidingwater. De kosten voor het water liggen tussen de € 1,70 en € 2,40 afhankelijk van de inhoud van uw spa bubbelbad en de actuele kosten om het water te verwarmen.

Installeer de jacuzzi zodanig dat wanneer u deze laat leeglopen, het water ongehinderd weg kan lopen. Sluit eventueel een slang aan op de afvoer onderaan de jacuzzi dan kunt u het water gemakkelijker verdelen.

Sunspa Benelux werkt met eigen service monteurs die de plaatsing en installatie voor u kunnen uitvoeren. Op deze manier bent u verzekerd van een vakkundige plaatsing.

Wij beschikken inmiddels over jarenlange ervaring op het gebied van transport en installatie van jacuzzi’s.

Daarnaast dragen wij uiteraard ook zorg voor eventuele storingen. Zo bent u verzekerd van een professionele afhandeling en kunt u zorgeloos genieten.