Uw jacuzzi schoon met een zandfilter

Een zandfilter is een type filter om het vuil uit het water van uw jacuzzi te filteren.

Het jacuzzi water wordt continu door het zandfilter heen gepompt waarbij al het vuil uit het water gefilterd wordt.

Via de 4- of 6- wegkraan kan het filter vervolgens zeer eenvoudig schoongespoeld worden om te voorkomen dat de druk in het filtervat te hoog oploopt.

4- of 6- wegkraan

Iedere zandfilter is voorzien van een 4- of 6- wegkraan waarmee de filter kan worden bediend. Het is belangrijk om de pomp altijd uit te schakelen bij het bedienen van de klep om schade te voorkomen. De klep heeft de volgende functies:

4-wegkraan

Filter

Dit is de normale stand van de zandfilter. Via de pomp stroomt het water naar het zandfilter waar het water door een filtermedium wordt gestuwd en zo het vuil achter laat.

Closed

Deze stand wordt voor de backwash stand gebruikt, deze stand sluit je namelijk de filter af waardoor je de voorfilter schoon kan maken zonder dat de pomp leegstroomt. Hierna kan de backwash stand worden gebruikt.

Backwash

Met deze stand kan het filtermedium worden schoongespoeld. Door de pomp op vol vermogen aan te zetten voor 2 à 3 minuten wordt de filter schoongespoeld. Hoe vaak dit gedaan moet worden is afhankelijk van de mate van vervuiling.

Rinse

Deze stand wordt na de backwash stand gebruikt, hiermee kun je namelijk het vieze water dat is ontstaan tijden het backwashen van het zandfilter wegspoelen naar het riool. Hiervoor zet je de pomp 10 à 30 seconden aan, waarna die weer uit kan worden gezet en kan het filter weer op de ‘normale’ filterstand worden gezet.

6-wegkraan

Recirculatie

Deze stand zit alleen op zandfilters met een 6-wegkraan maar deze maakt het mogelijk om het water rond te pompen zonder te filteren. Deze stand komt van pas wanneer je bijvoorbeeld een reinigingsmiddel rond wil circuleren.

Waste

Deze stand zit alleen op zandfilters met een 6-wegkraan maar deze kan worden gebruikt om het waterniveau in de jacuzzi te verlagen tot onder de skimmer. Dit is handig bij het winterklaar maken van je jacuzzi.

Winter

Deze stand zit alleen op zandfilters met een 6-wegkraan en kan ook worden gebruikt om de filterinstallatie winterklaar te maken. Door het aftappunt te openen en de kleppen op winterstand te zetten voorkom je dat er water achterblijft en vorstschade veroorzaakt.

Welke zandfilter moet ik hebben?

Er zijn een aantal punten om op te letten wanneer je een zandfilter voor je jacuzzi gaat aanschaffen. Je moet voor jezelf de afweging maken of de extra mogelijkheden die een 6-wegkraan gewenst zijn. Verder raden we je aan te kijken naar de volgende punten:

Top-mount of side-mount zandfilter

Top-mount zandfilter

Een top-mount zandfilter is een filtervat waarde 6-wegkraan bovenop zit gemonteerd. Deze zijn vaak goedkoper en nemen weinig ruimte in beslag. Echter heeft een top-mount zandfilter een iets mindere efficiënte werking, en is minder gemakkelijk in onderhoud omdat je er niet van bovenaf in kunt kijken.

Side-mount zandfilter

Een side-mount zandfilter is een filtervat waar de 6-wegkraan aan de zijkant zit gemonteerd. Het voordeel hiervan is dat deze effectiever zit gemonteerd. De doorstroming is beter en is gemakkelijker in onderhoud. Wel nemen deze zandfilters iets meer ruimte in beslag.

Filtermedia voor in zandfilters

Een zandfilter werkt niet zonder filtermedium. Dit filtermedium vangt al het vuil op en filtert daadwerkelijk het water. Het filtervat kan worden gevuld met zand, glas of glasparels.

Hoe installeer je een zandfilter?

Ieder model heeft 3 aansluitingen. De inlaat, uitlaat en afvoer. Op de inlaat wordt het leidingwerk vanuit de pomp bevestigd en op de uitlaat wordt het leidingwerk terug naar de jacuzzi kuip bevestigd. De vuilafvoer wordt doorgaans verbonden met het riool om zo het vervuilde water na het backwashen af te voeren. Wij raden aan om de zandfilter, indien mogelijk, het zandfilter als eerste na de zwembadpomp te plaatsen.

Andere manier om je jacuzzi te onderhouden

Je jacuzzi kun je ook onderhouden met producten zoals Spa line clear water. Door dit product regelmatig toe te voegen aan het water krijg je gemakkelijk kristelhelder spa water.