De werking van een sauna hangt samen met warmte, vochtigheid en lucht. Binnen deze context is luchtcirculatie essentieel voor een goede en gezonde sauna-ervaring. In dit artikel verkennen we hoe luchtcirculatie bijdraagt aan de kwaliteit van een saunasessie.
Luchtcirculatie in de sauna
Een goede luchtcirculatie is belangrijk voor de ervaring en de kwaliteit van een saunasessie. Het zorgt voor een constante toevoer van frisse lucht, waardoor u als gebruiker altijd genoeg verse lucht in ademt. Zonder deze luchttoevoer gaan de gezondheidsvoordelen en het welzijn verloren. Bovendien zorgt circulatie ervoor dat de warmte gelijkmatig in de cabine wordt verdeeld, waardoor er geleidelijk van onder naar boven temperatuurverschillen ontstaan. Echter is er wel een natuurlijke verdeling tussen heet en minder heet, afhankelijk van de hoogte. De bovenste banken zijn doorgaans het warmst, terwijl de lagere banken in de sauna koeler blijven.
De luchttoevoer en -afvoer zijn zodanig geplaatst, wat zorgt voor een efficiënte luchtcirculatie. Dicht bij de onderzijde van de kachel is er een luchttoevoeropening die continu frisse lucht binnenlaat. Aan de andere kant van de sauna, ter hoogte van de bovenste bank, bevindt zich de luchtuitlaat. Deze opstelling zorgt ervoor dat warme, gebruikte lucht en zweet via de uitlaatopening naar buiten gaan. Zo blijft er een frisse lucht in de sauna.
Barrelsauna
De werking van de luchtcirculatie werkt zoals hierboven in beeld is gebracht, voor zowel de reguliere sauna als voor de barrelsauna. Maar door de unieke vorm van de barrelsauna wordt de warmteverdeling op een wat andere, maar natuurlijke en efficiënte manier bevorderd. De gebogen wanden van de barrelsauna zorgen er namelijk voor dat de warme lucht naar boven gaat met minder circulatie.
Bij het hebben van een enkel zitvlak of ligruimte heeft u geen hoogtes om uw temperatuurbeleving op af te stemmen. Hierdoor stijgt de warme lucht van de kachel, wat resulteert in een duidelijk temperatuurverschil dat kan oplopen tot 60 graden. Zie de tabel voor de temperatuurverschillen. Deze sauna’s worden sneller verwarmd, doordat de ronde vorm minder ongebruikte luchtruimte heeft om te verwarmen, wat de opwarming energiezuiniger maakt.
Houd rekening met het feit dat een barrel niet zo warm wordt als een reguliere sauna. In de zomerse maanden, wanneer het buiten rond de 30 graden is, kan de barrel 90 graden aantikken. In de wintermaanden, wanneer de temperatuur rond het vriespunt ligt, kan de barrel echter tot ongeveer 70 graden worden verwarmd.
Concluderend
Naast het verbeteren van de adembeleving en het reguleren van de temperatuur door de sauna, heeft een goed ventilatiesysteem nog meer voordelen:
- Voorkoming van vochtophoping: Een effectieve luchtcirculatie voorkomt vochtophoping, wat de kans op schimmelvorming en onaangename geuren vermindert.
- Gezondheid en veiligheid: Een constante toevoer van lucht van buitenaf en afvoer van gebruikte lucht draagt bij aan de gezondheid en veiligheid van de gebruikers. Het voorkomt oververhitting en zorgt voor een comfortabele omgeving.
- Gelijkmatige warmteverdeling: De opstijgende warme lucht vanaf de kachel zorgt voor een natuurlijke gelaagdheid van warmte. Voor u is er de mogelijkheid om de gewenste temperatuur te kiezen door van zitplaats te veranderen.
Echter worden de barrelsauna’s voorzien van banken op één hoogte en kunt u niet van zithoogte verplaatsen. Dit zorgt ervoor dat u de maximale temperatuur niet kunt ervaren.
Tot slot warmen barrelsauna’s sneller op, maar bereiken ze lagere temperaturen dan reguliere sauna’s, met aanzienlijke temperatuurverschillen afhankelijk van de buitentemperatuur.